İslam’ın prensipleri gereği, ölü veya yaşayan insanlardan alınan organ ve parçaların kullanılması insanın saygınlığına ve onuruna aykırı olduğu için caiz görülmemiştir (Kâsânî, Bedâi‘, V, 125; İbn Kudâme, el-Muğni, I, 107; İbn Nüceym, el-Bahr, VI, 88). Ancak zaruret durumunda, zaruret ölçüsünde bu hüküm değişebilir (Mecelle, md. 21-22).
İslam alimleri, canlı olarak anne karnında bulunan bir çocuğun kurtarılması için ölü annenin karnının yarılarak müdahale edilmesine veya hastalıkların teşhis ve tedavisi amacıyla ölüler üzerinde araştırma yapılmasına yakınlarının rızası alınarak izin vermişlerdir (Şâfiî, el-Ümm, VI, 165; İbn Kudâme, el-Muğnî, VIII, 356; Nevevî, el-Mecmû’, III, 138; el-Fetâva’l-Hindiyye, V, 360).
Benzer şekilde, ölüm nedeninin veya suçlularının belirlenmesi amacıyla yetkililer tarafından otopsi yapılmasında dinen sakınca bulunmamaktadır. Ancak ceset üzerindeki çalışmalar sırasında veya sonrasında insan saygısına dikkat edilmeli ve cenazenin yıkanması, kefenlenmesi, namazının kılınması ve defnedilmesi gibi dini görevler yerine getirilmelidir.
Kaynak : Diyanet