İslam dini, tüm canlılara iyi davranılmasını emretmektedir. Hz. Peygamber (s.a.s.) de kesim esnasında hayvana eziyet edilmemesini vurgulamıştır (Müslim, Sayd ve Zebâih, 57; Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 12).
Kurban ibadeti kapsamında, klasik yönteme göre kesim yapılması esastır. Ancak hayvana fazla eziyet verilmemesi ve ölüm acısının azaltılması amacıyla, kesim esnasında hayvanın elektrik şoku, narkoz veya benzeri bir yöntemle bayıltılması caizdir. Bu şekilde bayıltılan hayvanın, boğazı kesilmeden önce hala hayatta olması gerekmektedir. Eğer hayvan, şok etkisiyle ölürse, kurban olarak kabul edilmez ve eti yenmez (DİYK 24.02.2010 tarihli karar; Mecma’u’l-Fıkh, Karârât ve Tevsıyât, 28 Haziran-3 Temmuz 1997 tarihli Karar, s. 314-318). Çünkü kurbanlık veya etlik hayvanın yenilebilmesi için kesim sırasında hayvanın canlı olması gerekmektedir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 133).
Bu şekilde, İslam dini hayvanlara karşı merhametli olmayı ve onlara eziyet etmemeyi öğütlemektedir. Kurban ibadeti sırasında da hayvanların kesiminde bu prensiplere dikkat edilmesi önemlidir.